Godaste laxpajen!


Här kommer receptet på den underbara laxpajen vi åt igår! (Naturligtvis behöver man inte göra pajdegen själv, det finns färdig att köpa i mataffären)

Tid ca 2½ tim varav 1 tim och 20 min i kylskåpet och ca 40 min i ugnen.


BOTTEN:

3 dl vetemjöl

150 gram smör eller margarin

3 msk vatten

 

FYLLNING:

2 pkt (à 250 g) hel djupfryst spenat

½ tsk salt

½ krm peppar

125 g rökt lax

1 gul lök

4 dl crème fraiche

 

PENSLING:

Ägg


Blanda samman ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller direkt på en arbetsbänk. Arbeta snabbt ihop dem till en deg. Låt den vila i plastfolie i kylskåpet ca 1 tim.


Kavla ut degen och klä en rund pajform, ca 25 cm i diameter. Spara lite av degen till ett galler. Nagga degen. Låt den gärna stå i ca 20 minuter. Lägg ugnsfolie ovanpå kanten så att degen inte sjunker ner under gräddningen.


Förgrädda pajbottnen i nedre delen av ugnen i 200 grader, 10-12 minuter. I varmluftsugn i 175 grader, 12-15 minuter.


Tina under tiden spenaten. Låt den rinna av väl och krama ur vattnet. Dela spenaten i mindre delar. Bred ut dem på pajbottnen. Strö över salt och peppar.


Skär laxen i små fina bitar. Skala och finhacka löken. Blanda detta med crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar. Bred blandningen över spenaten.


Skär den resterande degen i smala remsor. Lägg dem som ett galler över pajen. Pensla dem ev med uppvispat ägg.


Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. I varmluftsugn i 175 grader, ca 45 minuter.

 
Klart!!


Kommentarer

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)


Blogg:


Kommentar:


Trackback